Ter preventie van ziektes en dracht

Castratie & Sterilisatie
Castratie of sterilisatie van uw huisdier
Bij Dierenkliniek 't Gooi kunt u terecht voor het castreren of steriliseren van uw huisdier. De eierstokken of testikels worden operatief verwijderd door de dierenarts. Wij behandelen honden, katten, konijnen, cavia’s en fretten.

Advies per diersoort, ras, geslacht en leeftijd

Per diersoort, ras, geslacht en leeftijd adviseren wij u graag wat de mogelijkheden zijn. Vaak kiest een eigenaar toch voor castratie/sterilisatie wanneer zij het hele verhaal kennen.
Authentic Tradition

Redenen om een hond te laten castreren/steriliseren

Naast preventie van de dracht, zijn er tal van redenen om uw hond te laten castreren of steriliseren door onze dierenartsen. Hieronder hebben wij diverse voor- en nadelen uiteengezet. Voor advies op maat, kunt u het beste een afspraak maken.

Loopsheid hond

De eerste loopsheid van een hond zien we meestal tussen de 6 en 18 maanden. Tijdens de loopsheid verliest een teef bloederig vocht uit de vagina. De vulva is gezwollen en de teef is aantrekkelijk voor reuen. Gemiddeld worden niet-gesteriliseerde teven elke 7 maanden loops (met een normale variatie van 4-12 maanden).
In de eerste fase van de loopsheid verliest de teef bloed, maar ze wil nog niets van de reu weten. Deze periode duurt gemiddeld 9 dagen (variatie 3-17 dagen).
Daarna accepteert de teef een dekking. Ook deze periode duurt bij de gemiddelde teef 9 dagen (variatie 3-21 dagen). De zwelling van de vulva en de uitvloeiing neemt meestal af. In deze periode is de teef vruchtbaar.
In de 70 dagen durende fase die hierop volgt, produceert elke teef, zwanger of niet, het zwangerschapshormoon progesteron.

Schijnzwangere hond

Na 70 dagen neemt de hoeveelheid progesteron af. De zwangere teef zal bevallen. De niet-zwangere teef wordt schijnzwanger. De hond vertoont hetzelfde gedrag als de bevallen teef: nesteldrang, de melkklieren kunnen opzwellen en zelfs melk geven. In sommige gevallen gedraagt de teef zich zo vervelend, dat u de hulp van een dierenarts moet inroepen. Wij hebben hiervoor medicijnen, die de verschijnselen van schijnzwangerschap stoppen.

Redenen voor sterilisatie hond
 • U wilt geen nestje.
 • U wilt geen loopse hond.
 • U en uw hond hebben last van de schijnzwangerschap.
Medische voordelen van sterilisatie
 • Baarmoederontsteking.
  Ongeveer een kwart van alle niet-gesteriliseerde teven krijgt op de leeftijd van 10 jaar een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige, potentieel dodelijke aandoening. Een gesteriliseerde teef kan geen baarmoederontsteking krijgen.
 • Melkkliertumoren.
  Sterilisatie voor de eerste loopsheid zou de kans op melkkliertumoren met meer dan 90% verminderen. Sterilisatie na de 2e loopsheid verliest dit voordeel grotendeels.
 • Suikerziekte. 
  Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt voor een verhoogde suikerproductie in het lichaam. Dit kan suikerziekte veroorzaken. Teven met suikerziekte moeten om die reden gesteriliseerd worden.
Medische nadelen van sterilisatie

De medische voor- en nadelen van sterilisatie zijn slecht onderzocht. Artikelen spreken elkaar tegen en betrouwbare cijfers ontbreken.

 • Incontinentie & blaasontsteking.
  Incontinentie is een vervelend probleem. Het komt met name voor bij gesteriliseerde teven, minder bij intacte teven en reuen. De kans op incontinentie is groter bij grotere rassen en bij honden met een staartamputatie. Het tijdstip van sterilisatie lijkt geen effect te hebben op de kans om incontinent te worden.
 • Vetzucht.
  Gesteriliseerde teven hebben minder eten nodig dan niet gesteriliseerde teven. Als de hoeveelheid voer na de operatie niet wordt verminderd, zal de teef aankomen.
 • Slechte vacht.
  Sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na sterilisatie afnam. De vacht kan wat zachter en pluiziger worden
 • Orthopedische klachten.
  Gesteriliseerde teven groeien langer door dan niet-gesteriliseerde teven. Kruisbandproblemen zouden vaker voorkomen bij gesteriliseerde teven.
Wanneer sterilisatie?

Een sterilisatie kan het best worden uitgevoerd in de geslachtshormoonvrije periode (ongeveer 3 maanden na de laatste loopsheid). De doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder is in die periode laag. De kans op complicaties is daarom het kleinst.

Redenen voor castratie hond

Ook dit is niet standaard. Wij adviseren u graag of castreren zinnig is voor uw hond. Redenen die wij meenemen in de overweging om een reu te castreren zijn:

 • Verlies groengele druppels uit de penis en het veelvuldig likken.
 • Rijden op mensen, dieren en speeltjes. Gefrustreerd seksueel gedrag.
 • In huis plassen.
 • Agressie (geen angstagressie!).
 • Vergrote prostaat.
 • Testikeltumoren.
 • (Peri)anaalkliertumoren.
Nadelen van castratie
 • Vetzucht
 • Gecastreerde reuen hebben minder eten nodig dan niet gecastreerde reuen. Als de hoeveelheid voer na de operatie niet wordt verminderd, zal de reu aankomen.
 • Verandering vacht. Sommige eigenaren van langharige hondenrassen geven aan, dat de kwaliteit van de vacht van hun hond na castratie afnam. De vacht kan wat zachter en pluiziger worden.

Redenen om een kat te laten castreren/steriliseren

De sterilisatie van een poes is bij ons geen snelle routineklus, maar een volwaardige operatie met alle bijbehorende zorg.

U kunt een afspraak maken met Dierenkliniek 't Gooi om uw poes of kater te laten steriliseren of castreren. Naast het voorkomen van voortplanting leest u hier de andere redenen waarom het verstandig is om uw kat te laten behandelen.

Waarom uw poes laten steriliseren?

Poezen hebben pas een eisprong wanneer zij gedekt worden. Worden ze niet gedekt, dan blijven ze 3 á 16 dagen krols. 2 tot 3 weken na het eindigen van de krolsheid begint deze opnieuw. Tijdens de krolsheid zullen ze veel klagelijk mauwen, kunnen ze in huis sproeien en plassen en vertonen gefrustreerd gedrag.

Minder kans op kanker en tumoren

Poezen die gesteriliseerd zijn hebben 40 tot 60% minder kans om melkklierkanker te krijgen. Ook tumoren aan eierstokken en baarmoeder komen bijna niet meer voor na sterilisatie.

Baarmoederontsteking

Poezen die niet gesteriliseerd zijn kunnen een gevaarlijke baarmoederontsteking oplopen. Na sterilisatie komt dit niet meer voor.

Waarom uw kater laten castreren?

Katers worden bijna altijd gecastreerd, omdat zij anders in huis gaan sproeien. Dat is niet hygiënisch en de geur is erg sterk. Er zijn niet gecastreerde katers die niet in huis sproeien, maar dat zijn uitzonderingen. Na een castratie zullen katers niet sproeien en zal de sterke katergeur afwezig blijven. Katers die buiten komen zullen minder vechten, nadat ze gecastreerd zijn en zullen niet meer voor ongewenste nestjes zorgen bij (zwerf)poezen in de buurt.